top of page

"VI føler oss som samfunnets sinker.."

Den norske skuespillerinnen Lise Fjeldstad maler et mentalt bilde: Jeg ser det nesten som et bilde, vi står som gamle små barn i grøftekanten og vinker, og så suser det et supert tog forbi, og inni det sitter det masse unge mennesker som kan alt om alt dette digitale. Og der står vi å vinker og sier "hei, hei, kan vi ikke få være med? Vær så snill å ta oss med!". I følge en rapport fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse er 600.000 nordmenn ikke digitale, og over 80% av disse er over 60 år gamle. Det vil si at 480.000 over 60 år har dårlig eller svak digital kompetanse, også kalt digitalt utenforskap.

I dagens samfunn trenger man digital kompetanse for å kunne utrette selv de aller mest nødvendige dagligdagse gjøremål. Alt fra betaling av regninger, timebestilling av helsetjenester, bank og forsikring, reise og handel krever digitale ferdigheter. Per dags dato er det dessverre ikke verken et stort nok fokus på, eller et tilfredsstillende tilbud som klarer å dekke det digitale gapet vi står ovenfor.


Jeg trenger hjelp som kan komme hjem til meg, sier Lise Fjeldstad. Lise forslår en digital hjemmehjelp, som kan komme på dagen, eller at man kan få bestille en time frem i tid. Det er nettopp én-til-én assistansen som Fjeldstad etterspør som vi i Dataskolen tenker at vil være avgjørende for å kunne hjelpe denne målgruppen og tette det digitale gapet. Eksisterende kunnskapsnivå, spesifikke utfordringer og ønsket kompetanse vil variere fra individ til individ, samtidig er det primært generiske opplæringsmanualer og gruppekurs som tilbys i dag. Målgruppen behøver, krever og fortjener å bli sett og hørt, enkeltvis!


Ta en titt på NRKs intervju med Lise Fjeldstad her:

bottom of page