top of page

Pass deg for "gode tilbud" på Facebook

Updated: Dec 6, 2023
I dag bruker vi Facebook og andre sosiale medier til å holde tritt med venner og slektninger, men dessverre prøver noen å lure oss der også. Spesielt mennesker med lite erfaring med netthandel er ofte målet for svindlere som skjuler seg bak fristende tilbud. Nå i førjulstiden handles det som aldri før på nettet og det er derfor også høysesong for denne type svindel. Her er noen enkle tips for å hjelpe deg å ikke gå i fella.


  1. Ikke la deg lure av superbillige tilbud: Hvis det høres ut som du har vunnet i lotto eller funnet en gullgruve, så er det nok for godt til å være sant. Svindlere prøver å dra nytte av oss ved å love superbillige varer eller enorme rabatter. Hold igjen og ikke trykk på noe før du tenker deg om.

  2. Hvem er selger?: Ta en titt på hvem som prøver å selge deg noe. Er det en ekte butikk eller bedrift? Stol på de store og kjente, ikke på noen som plutselig dukker opp ut av ingenting.

  3. Spør før du handler: Hvis du er usikker på om et tilbud er ekte, ikke vær redd for å ta direkte kontakt med selgeren. Bruk de offisielle kontaktinfoene, ikke de som står i Facebook-innlegget. De ekte selgerne har ingenting å skjule.

  4. Pass på personlig informasjon: La være å gi fra deg informasjon som kredittkortdetaljer eller personnummer gjennom Facebook. Seriøse nettsider bruker sikre betalingsmetoder. Vær forsiktig så du ikke gir bort informasjonen din til feil folk.

  5. Si ifra om noe er rart: Facebook gir deg en knapp for å rapportere noe som virker suspekt. Hvis du ser et tilbud som får deg til å heve øyenbrynene, ikke nøl med å si ifra. Da kan Facebook gjøre noe med det.

  6. Følg med på det nyeste: Svindlere finner stadig på nye triks, så det er viktig å være oppdatert. Sjekk nyhetene og hva folk sier om svindel på sosiale medier. Slik blir du bedre rustet til å takle dem.


Husk, det er bedre å være litt skeptisk enn å falle for en svindel. Med disse enkle rådene kan du ha en fin opplevelse på Facebook uten å bli lurt av lurendreiere med fristende tilbud.


Vi i Dataskolen bistår våre elever både med netthandel og opplæring i å forstå og avdekke svindel på internett. Start din gratis prøveperiode i dag ved å registrere deg her!

bottom of page