top of page

En enkel guide til podkast


I dagens digitale verden er det stadig nye former for underholdning og informasjon som dukker opp. En av disse moderne gledene er podkaster. Du har kanskje hørt om det, men lurer kanskje på hva det egentlig er og hvordan du kan bli en del av denne spennende verdenen. Ikke bekymre deg, vi er her for å gi deg en enkel guide til podkast!


Hva er en podkast?


En podkast er som din egen personlige radiosending på internett. Det er et digitalt lydinnhold som kan variere fra intervjuer og historiefortelling til diskusjoner om alt fra vitenskap til kunst. Forskjellen er at du kan høre på det når som helst, hvor som helst, ved hjelp av en smarttelefon, datamaskin eller annen enhet.


Hvordan fungerer det?


Podkaster er tilgjengelige på internett, og du kan enten streame dem (direkte avspilling) eller laste dem ned for senere lytting. Det finnes ulike tilbydere som tilbyr podkaster, slik som Apple Podcasts, Spotify, eller Google Podcasts. NRK har sin egen podkast-tjeneste, NRK Radio. Denne finner du her. Når du har funnet en podkast du liker, kan du abonnere på den, slik at nye episoder automatisk lastes ned til enheten din.
Slik lytter du til en podkast:


  1. Velg en tilbyder: Åpne en podkast-app på smarttelefonen din eller gå til en podkast-nettside på datamaskinen din. Noen populære plattformer inkluderer Apple Podcasts, Spotify, og Google Podcasts. Vi synes Spotify er enkel og grei å bruke og er også gratis.

  2. Søk etter podkasten: Bruk søkefunksjonen til å finne podkasten du vil lytte til. Du kan søke etter spesifikke podkaster, men også innen forskjellige sjangre som nyheter, humor, krim eller sport.

  3. Abonner: Når du har funnet podkasten, kan du abonnere på den. Dette sikrer at du automatisk mottar nye episoder.

  4. Last ned eller stream: Velg om du vil laste ned episoden for å høre offline (på en flyreise for eksempel) eller spille den av direkte fra tilbyderen der og da.

  5. Trykk på avspillingsknappen: Start episoden og nyt!


Podkaster er en fantastisk måte å utforske nye emner, lære noe nytt eller bare kose deg med interessante samtaler. Vi håper denne enkle guiden har gjort det enklere for deg å komme i gang med podkast. Nå er det bare å finne dine favorittpodkaster og la lytteopplevelsen begynne!


Vi i Dataskolen bistår våre elever med opplæring i å bruke digitale medier som for eksempel podkast på internett. Har du lyst til å vite mer om dette? Start din gratis prøveperiode i dag ved å registrere deg her og spør din lærer om alt du lurer på!

bottom of page